Patronem serwisu jest PTCA

Kuchnia włoska…risotto

2023-01-25

Kuchnia włoska…risotto
O mamma mia, to tak nawiazując do wczorajszego święta…
Włochy kto z nas ich nie kocha, a przede wszystkim ich kuchni.
Dziś w ramach zdrowej i jakże prostej kuchni przedstawiam Państwu risotto w moim wykonaniu.

Jaki ryż zapytacie. Do przyrządzania risotto najlepiej nadaje się ryż krótkoziarnisty o zaokrąglonych lub owalnych ziarnach. Tylko tego typu odmiana pozwala na uzyskanie charakterystycznej konsystencji ryżu w tym daniu.

Potrzebujemy jeszcze:

  • bulion warzywny lub mięsny
  • cebula może być wcześniej opalona na ogniu
  • liść laurowy, najlepsze są świeże
  • czosnek
  • fasolka
  • odrobina soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek

Ryż prażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez około 10-12 min, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz liście laurowe (ja wrzucam dużo liści,,bo lubię smak tej przyprawy) podsmażając przez około 3 minuty.

Do ryżu niewielkimi porcjami wlewamy ciepły bulion, który będzie nam odparowywał, dlatego tą czynność trzeba powtarzać aż do momentu kiedy ryż będzie al dente. Na koniec wrzucamy fasolkę i dusimy wszytko do miękkości.

Dziś nie wrzuciłem zdjęć z gotowej potrawy, bo może ktoś z Państwa pochwali się finalnym daniem we własnym wykonaniu?

Przepis przygotował dla nas w ramach projektu #SOSATOPIA!, bloger hrabia_chce_jesc – dziękujemy!

Dziękujemy też naszym Partnerom, dzięki którym możemy przygotowywać dla Was wszystkie aktywności w ramach #SOSATOPIA!
Zatem ukłony dla:

  • Sanofi Eau
  • Thermale Avène
  • A-Derma – naturalnie zdrowa skóra
  • Ducray Polska
  • Dexeryl
  • Compass PR
  • Fundacja Alabaster
  • SkinHub – Koalicja na Rzecz Dermatoz Niezakaźnych i Alergii
  • Centrum Psychoterapii i Seksuologii Empatia
  • Fundacja Edukacji Społecznej
  • hrabia_chce_jesc
  • Narbutt – Lesiak Razem dla Dermatologii
Komentarze

Dodaj komentarz