Patronem serwisu jest PTCA

Produkty naturalne

Atopia 2/2018
Istnieje gama darów natury, które z powodzeniem mogą być stosowane we wsparciu leczenia AZS i pielęgnacji. Niedawno uruchomiona na www.ptca.pl, baza produktów naturalnych cieszy się wśród internautów bardzo dużym zainteresowaniem. W artykule przedstawiamy kilka pozycji z bazy.
Hubert Godziątkowski

Sól z Morza Martwego

Oryginalna, wysokozmineralizowana, nieoczyszczona magnezowo-potasowa sól z Morza Martwego w przeciwieństwie do nieoryginalnych soli lub np. soli z Bałtyku, zawiera ponad 40 dobroczynnych pierwiastków i tylko maksymalnie 7% NaCL (sól kuchenna). Sól z Bałtyku, w swoim składzie ma prawie 90% zwykłej soli kuchennej.

Zatem przy terapiach naturalnych bardzo ważne jest źródło pochodzenia soli i pewność, że jest to sól z Morza Martwego, a nie inna. Oryginalne sole, pochodzą zazwyczaj z Izraela lub Jordanii.

Właściwości i zastosowanie

Najcenniejszym i najbardziej popularnym gatunkiem soli z Morza Martwego, znanym z leczniczego działania na skórę człowieka, jest sól magnezowo-potasowa, potocz nie nazywana „karnalitową”. Jest to sól o właściwościach terapeutycznych i stosuje się ją w walce z problemami dermatologicznymi (łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema, trądzik itp).

Taka sól charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem takich pierwiastków jak magnez, potas czy wapń.

W nieco mniejszych ilościach, w soli karnalitowej, znajdują się też żelazo, chrom, mangan i cynk. To unikatowe połączenie pierwiastków powoduje, że jest to sól bardzo pożądana i niezastąpiona w leczeniu chorób skóry (kąpiele solankowe).

Pacjenci mogą zaopatrywać się w taką sól i sami, przygotowywać kąpiele (rozpuszczanie kryształków soli np. w wannie), lub też korzystać z dobroczynnych kąpieli solankowych, w specjalnych basenach solankowych.

Sól z Morza Martwego poza stosowaniem w zakresie leczenia skóry, ma właściwości lecznicze w stanach depresyjnych i schorzeniach neurologicznych (nerwice). Najczęściej spotykaną i popularną sól z Morza Martwego, można zakupić w postaci naturalnej, to znaczy nieoczyszczonej. Sól nieoczyszczona „naturalna”, pozyskiwana jest w procesie ewaporacji (odparowania wody z Morza Martwego). Taka sól dobrze tolerowana jest przez skórę atopową i osoby cierpiące na alergie ponieważ nie poddawana jest żadnej obróbce ani oczyszczaniu.

Dlatego też w takiej soli można znaleźć drobne zanieczyszczenia w postaci ziarenek piasku i jest to rzecz zupełnie normalna, za to mamy produkt w 100% naturalny, bez jakiejkolwiek ingerencji chemicznej i mechanicznej z zewnątrz.

Stosowanie soli z Morza Martwego jest terapią naturalną z grupy „tańszych” oraz można ją stosować bez ograniczeń. Sól z Morza Martwego kupuje się w opakowaniach najczęściej 0,5 albo 1-kilogramowych.

Ze względu na swoje dobrodziejstwo i właściwości lecznicze, kąpiele solankowe są głównie dedykowane i polecane osobom z atopowym zapaleniem skóry oraz z łuszczycą.

Zakłada się, że aby uzyskać efekt terapeutyczny w kąpielach solankowych, stężenie soli rozpuszczonej w wodzie powinno przekraczać 1%. Co w praktyce oznacza 100g soli z Morza Martwego na każde 10 litrów wody w wannie.

Masło O SHEA (Karite)

Do naszych ulubionych należą mieszanki masła shea z olejem arganowym oraz masła shea z olejem z czarnuszki. Takie mikstury idealnie sprawdzają się w leczeniu atopii i są fajną terapią naturalną, bezpieczną i dobrze tolerowaną przez dzieci. Po wielu próbach, najlepszy efekt otrzymujemy po zmieszaniu w proporcji 85% nierafinowanego masła shea i 15% wybranej oleiny (argan lub czarnuszka).

Wg nas masło shea to idealne rozwiązanie w codziennej pielęgnacji skóry atopowej i nie tylko.

Nazwa rodzajowa: INCI: Butyrospermum Parkii

Podstawowe właściwości masła shea

  • mocno nawilżające i natłuszczające
  • poprawia komfort życia pacjentów z atopowym zapaleniem skóry
  • nadaje się do stosowania w metodzie mokrych opatrunków (Wet Wrapping) – uzupełnia w skórze niedobory witamin
  • wygładza
  • jest przeciwzmarszczkowe
  • nie alergizuje, bez składników drażniących
  • posiada naturalny filtr słoneczny – występuje jako masło jadalne
  • szeroko stosowane w Afryce

Skąd jest masło?

Masło Shea (zwane również Karite), jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Ze względu na fakt, że drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach, bardzo mało jest plantacji tych drzew. Dzięki temu masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.

Masło shea jest pozyskiwane unikalną ręczną metodą. Nie zawiera żadnych konserwantów i barwników, nie jest dezodoryzowane, posiada naturalny łagodny zapach. Masło nawilża i natłuszcza skórę. Jest bogate w witaminy A i E oraz witaminę F, która pozwala rozluźnić mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność. Jest też naturalnym filtrem słonecznym, dlatego idealnie nadaje się do opalania, szczególnie dla osób o skórze wrażliwej ze skłonnościami do alergii i ze skórą atopową!

Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała, również u niemowląt.

Masło Shea w czystej postaci stosuje się do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu. Jako składnik używa się go do produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł. W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni w temperaturze ok. 33 stopni C.

Nakładane na skórę, tworzy delikatną, ochronną i pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na twarzy oraz w tak delikatnych miejscach twarzy jak np. skóra pod oczami. Masło Shea ze względu na swoje właściwości, rekomendowane jest dla atopików, można stosować u niemowląt od pierwszych dni życia.

Z naszego doświadczenia wiemy, że najlepszym rozwiązaniem jest masełko w 100% naturalne, tłoczone na zimno i w żaden sposób nierafinowane, ani nie wzbogacane o żadne dodatki.

Czasami prosta rafinacja mająca na celu zmianę koloru (na biały) lub niwelację specyficznego zapachu, albo zmianę konsystencji na bardziej puszystą – niestety zabijają najcenniejsze efekty jakie się uzyskuje po stosowa niu produktu w 100% naturalnego.

 Olej z czarnuszki egipskiej

Olej z czarnego kminu nazywany potocznie olejem z czarnuszki siewnej lub egipskiej.

Oczywiście jak przystało na terapie naturalne piszemy o takim oleju prawdziwym to znaczy nierafinowanym, tłoczonym na zimno.

Ostatnimi czasy olej z czarnuszki cieszy się bardzo dużym powodzeniem ze względu na swoje lecznicze właściwości, o których poniżej, relatywnie niewysoką cenę i łatwość stosowania (zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie).

Troszkę o oleju, jak powstaje i po co się go używa…

Olej z nasion czarnuszki egipskiej był stosowany już od starożytności. Czarnuszka nazywana jest też potocznie „złotem faraonów”. W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uznawana za panaceum.

Olej z czarnuszki (Nigelle) jest wyciskany z bardzo małych czarnych ziarenek (jak na zdjęciu) astrów o białych kwiatach. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone i poly-nienasycone, wit. E i A oraz sole mineralne. Jest to prawdziwy eliksir młodości o działaniu przeciwzmarszczkowym. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją, poprawia miękkość i elastyczność naskórka, działa nawilżająco. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

Jest idealnym elementem terapii przy atopowym zapaleniu skóry (stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie), oprócz doskonałych właściwości poprawy jakości skóry, dobrze wpływa na układ trawienny i poprawę pracy jelit.

Właściwości oleju z czarnuszki

  • poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej, atopowej i dojrzałej
  • opóźnia proces powstawania zmarszczek
  • szczególnie polecany jest do skóry alergicznej, ponieważ . łagodzi stany zapalne
  • polecany jest przy różnego rodzaju chorobach skórnych typu atopowe zapalenie skóry, trądzik, grzybica czy zapalenia. Działa łagodząco i ochronnie
  • zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone oraz zniszczone włosy, a także łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce
  • ma właściwości regenerujące, może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo
  • Polecany dla skóry suchej, wrażliwej, podrażnionej oraz . w stanach zapalnych.

Dobre właściwości lecznicze wykorzystywane są też przez producentów innych naturalnych produktów. Ostatnio bardzo dużym powodzeniem cieszą się np. mydła Aleppo z dodatkiem właśnie oleju z czarnuszki.

Jednak najpopularniejszą wersją jest nadal czysta oleina, tłoczona na zimno, bez żadnych dodatków i w 100%, tak jak natura chciała.

Olej arganowy

Ostatnimi czasy, „złoto Maroka” przeżywa swój prawdziwy renesans i dodawany jest do różnych rzeczy, począwszy od kosmetyków, kremów, dermokosmetyków, kosmeceutyków, na płynach do naczyń i mgiełkach na twarz skończywszy.

Olej arganowy nazywany jest też najdroższym kosmetykiem na świecie i eliksirem młodości, dlatego często pomimo informacji na etykietach wielu produktów, donośnie krzyczących o zawartości tego super oleju, w składzie na próżno można szukać tej substancji.

My preferujemy używanie tego oleju w najczystszej postaci poprzez samodzielne dodawanie do potraw, picie oddzielnie czy też mieszanie z bazami i wytwarzanie „swoich kremów”. Z naszego doświadczenia możemy potwierdzić, że dodanie max 20% oleju arganowego do np.: masła Shea (super właściwości masła Shea opisywaliśmy wcześniej) – pozwala na uzyskanie super kremu do codziennej pielęgnacji skóry atopowej u dzieci czy na przykład do zwalczania cellulitu, zmarszczek czy blizn pooperacyjnych.

Wprowadzamy w tajniki Oleju Arganowego

100% czysty ekologicznie, organiczny olej arganowy wytwarzany jest z nasion arganii żelaznej (Argania Spi nosa). Spożywczy olej arganowy smakuje podobnie jak orzeszki ziemne i ma lekko czerwony kolor. Co ciekawe olej arganowy zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Należy go spożywać na zimno. Można go używać bezpośrednio lub dodawać odrobinę do sałatek oraz ryb.

Właściwości prozdrowotne

  • obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi 
  • podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
  • pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów
  • wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem działa przeciwzapalnie
  • prozdrowotnie może być spożywany nawet trzy razy dziennie po jednej łyżeczce

„Eliksir młodości”

Z kolei olej kosmetyczny często jest nazywany “eliksirem młodości”. Posiada charakterystyczny złoty kolor i jest praktycznie bezzapachowy. Przeznaczony jest do użytku zewnętrznego. Można wmasowywać go w twarz i dekolt, stosować jako balsam do ciała, serum do włosów i paznokci.

Olejek arganowy znakomicie likwiduje wszystkie problemy suchości, szorstkości i łuszczenia i to do tego stopnia, że polecany bywa również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca czy egzemy. Zawarty w składzie stygmasterol, tirukallol i witamina E, regenerują naskórek i wzmacniają komórki. Olej może być używany codziennie. Można go stosować także do masażu.

Oko na Maroko

Drzewo arganowe jest drzewem endemicznym, co znaczy, że spotykane jest tylko i wyłącznie na określonych obszarach Maroka. Jest tam około 20 milionów drzew. Żyje od 150 do 200 lat i dorasta do 8-10 m wysokości. Argania została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Bardzo ciekawie wyglądają zbiory owoców arganowca, z których pozyskuje się olej. Grube i poskręcane pnie pozwalają wspinać się kozom, które odżywiają się jego liśćmi oraz owocami przypominającymi nieco oliwki. To właśnie one, a nie maszyny wstrząsają drzewem i owoce samoczycznnie spadają. Owoce są zielone i mięsiste, ale nieco większe i bardziej okrągłe niż oliwki.

Wewnątrz owocu w bardzo twardej skorupie (10-krot nie twardsza niż skorupa orzecha laskowego), znajdują się dwa lub trzy bogate w olej (aż 30-55%), nasiona w kształcie migdałów.

Ziarna są suszone i prażone. Następnie w kamiennych żarnach rozbija się ich twardą skorupę. Do ziaren dodaje się wodę i uzyskuje pastę, z której już wyciska się olej. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców-stąd relatywnie wysoka cena oryginalnego prawdziwego oleju arganowego, bez domieszek.

Olej czy olejek?

Na koniec warto wyjaśnić kwestię – olej czy olejek? Określenie „olej“ i „olejek“ używane jest wymiennie. Tymczasem różnica między olejkiem, a olejem jest znaczna. Właściwie są to dwie zupełnie różne substancje. Olej roślinny jest to substancja o konsystencji oleistej, pozyskiwana z dowolnej rośliny. Z kolei olejek eteryczny to ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin.

Żeby stosować olejek bezpośrednio na skórę, należy go rozpuścić w innej cieczy na przykład właśnie w oleju. Często tworzone są mieszanki kilku olejów roślinnych, do których dodaje się nieco olejku eterycznego nadającego im określony zapach. Tak więc „olejek” to nic innego, jak mieszanina różnych olejów, gdzie ten najdroższy zazwyczaj stanowi tylko niewielką część produktu.

Dlatego też nasza rada, szukając produktu naturalnego idealnego dla Waszej skóry czy zdrowia, szukajcie buteleczki z etykietą „OLEJ Arganowy BIO” – nie olejek, tylko olej i zawsze u sprawdzonego źródła. Optymalnie jest zakupić produkt „w wersji spożywczej”, bo w takiej postaci mamy dowolność, to znaczy możemy stosować zarówno wewnętrznie (pić oddzielnie, dodawać do potraw), jak i również używać zewnętrznie i smarować dowolną część ciała bezpośrednio lub dodać do swojego wymarzonego kosmetyku własnej roboty.

Proces wytwarzania oleju jest skomplikowany i wymaga użycia wielu owoców i wybierając produkty dużo tańsze niż średnie można się spodziewać, że otrzymamy mieszaninę różnych olejów, znacznie tańszych i niekoniecznie wartościowych w aspekcie dbania o skórę i zdrowie. 

Komentarze

Dodaj komentarz