Patronem serwisu jest PTCA

Złamana szparagowa

2023-01-25

Złamana szparagowa

Jaka jest różnica między zielonymi, a białymi szparagami? Kto wie?

Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mało kalorii. Szparagi mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków

Dziś zupa z tego jakże królewskiego warzywa, które swoją intensywną zieloną barwą pobudza kubki smakowe.

Nie byłbym sobą gdybym jej nie złamał smakiem gorących klimatów.

A oto kilka wskazówek:

  • podstawa dobrej zupy to bulion według Państwa upodobań, ważne aby był mocno aromatyczny
  • młode ziemniaczki
  • zielone szparagi
  • limonka
  • szczypiorek
  • śmietanka słodka oczywiście tylko dla tych którzy mogą. W zastępstwie można użyć napoju ryżowego lub jaglanego, na rynku są też dostępne „śmietanki” w wersjach białek mleka krowiego.
  • ser feta – niekoniecznie, można zastosować zastępnik wegański
  • szczypta soli
  • pieprz młotkowany
  • Ziemniaczki podsmażamy na oliwie z oliwek, po kilku minutach zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy przez około 1-2 minut. I na koniec śmietanka lub zastępnik bez BMK, limonka, szczypiorek, przyprawy do smaku i gotowe.

Dobrej zabawy życzę

Kolejny pyszny przepis w ramach projektu Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych #SOSATOPIA! przygotował dla nas Bloger hrabia_chce_jesc – dziękujemy!

Komentarze

Dodaj komentarz